Fakta om personlig assistans
Personlig assistans innebär att personer med funktionsnedsättningar får hjälp med grundläggande behov som till exempel personlig hygien, att klä på sig, äta och förflytta sig. Assistansen anpassas individuellt för varje person, baserat på dennes specifika behov. Det handlar om att skapa förutsättningar för en mer självständig tillvaro, där personen kan delta i samhällslivet på samma villkor som andra.
Vem har rätt till personlig assistans?
Personlig assistans beviljas till personer som har omfattande och varaktiga sjukdomar, vilket innebär att behovet av stöd är kontinuerligt och långvarigt. Rätt till personlig assistans kan ges till dem som behöver hjälp med de så kallade grundläggande behoven, vilka inkluderar:
- Personlig hygien
- Klädsel
- Måltider
- Kommunikation
- Andra personliga behov
Personlig assistans kan omfatta hjälp med hygien, såsom duschning, tandborstning och toalettbesök, assistans med att klä sig och anpassa kläder efter väder och behov, samt stöd vid måltider, exempelvis hjälp med att äta och dricka. För personer med kommunikationssvårigheter kan assistans ges för att underlätta både förståelse och uttryck. Dessutom kan andra specifika personliga eller medicinska behov, som exempelvis hjälp med att andas, också omfattas av stödet.
Personkretsar
För att ha rätt till personlig assistans måste personen tillhöra någon av de tre så kallade personkretsarna enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS):
- Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar.
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar
Personlig assistans kan beviljas till personer med utvecklingsstörning, autism eller liknande tillstånd, personer med betydande och bestående intellektuella funktionsnedsättningar, samt personer med varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande men som medför stora svårigheter i vardagen.
Hur ansöker man om personlig assistans?
Det finns två huvudsakliga vägar att gå för att ansöka om assistans, beroende på hur omfattande hjälpbehovet är:
- Kommunen
- Försäkringskassan
Om hjälpbehovet för de grundläggande behoven är under 20 timmar per vecka, är det kommunen som ansvarar för att bevilja personlig assistans. Överstiger behovet 20 timmar per vecka, är det istället Försäkringskassan som fattar beslut om assistans.
Ansökan görs genom att fylla i en särskild ansökningsblankett och bifoga läkarintyg och andra relevanta dokument som styrker den sökandes behov. Det är viktigt att vara noggrann med att beskriva de grundläggande behoven, eftersom det är dessa som ligger till grund för beslutet.
Vem utför den personliga assistansen?
När en person har blivit beviljad personlig assistans, kan de välja vem som ska utföra assistansen. Det finns tre huvudalternativ:
- Kommunen
- Privata assistansbolag
- Egen arbetsgivare
Personen kan välja att låta kommunen ansvara för assistansen och anställa assistenterna, eller anlita ett privat assistansbolag som sköter både anställning och administration. Ett tredje alternativ är att själv vara arbetsgivare och anställa sina personliga assistenter, vilket innebär att ta ansvar för rekrytering, lönesättning och övriga arbetsgivaruppgifter.
Personlig assistans och livskvalitet
Personlig assistans spelar en avgörande roll för att ge människor med funktionsnedsättningar möjlighet att leva ett självständigt och aktivt liv. Assistansen gör det möjligt för personer att delta i sociala aktiviteter, studera, arbeta och leva på samma villkor som andra i samhället. Det är en rättighet som har en starkt positiv inverkan på livskvaliteten för de som får stödet.
Timbelopp för assistansersättning (2014-2024)
Timbeloppet för assistansersättning är avgörande för att säkerställa att personer som behöver personlig assistans får den hjälp de behöver. Dessa belopp fastställs årligen av regeringen och kan påverka hur mycket assistansberättigade kan få utbetalt för sina behov. Nedan presenteras timbeloppen för de senaste 10 åren:
- 2024: Fastställt 332,60 kr och högst 372,51 kr.
- 2023: Fastställt 324,50 kr och högst 363,44 kr.
- 2022: Fastställt 319,70 kr och högst 358,06 kr.
- 2021: Fastställt 315,00 kr och högst 352,80 kr.
- 2020: Fastställt 304,30 kr och högst 340,81 kr.
- 2019: Fastställt 299,80 kr och högst 335,77 kr.
- 2018: Fastställt 295,40 kr och högst 330,84 kr.
- 2017: Fastställt 291,00 kr och högst 326,00 kr.
- 2016: Fastställt 288,00 kr och högst 323,00 kr.
- 2015: Fastställt 284,00 kr och högst 318,00 kr.
Viktiga att notera
Under de senaste åren har timbeloppet för assistansersättning ökat, vilket visar en strävan att förbättra villkoren för personer med behov av assistans. Från 284 kr år 2015 har beloppet stigit till 332,60 kr år 2024. Det högsta beloppet varierar beroende på individuella behov och andra omständigheter som påverkar assistansersättningen.
Detta timbelopp är avgörande för att täcka kostnaderna för personlig assistans och säkerställa att individer får den hjälp de behöver i sin vardag. Dessa förändringar i timbeloppet är viktiga att följa för både assistansberättigade och assistansföretag, då de kan påverka planeringen av tjänster och resurser inom assistanssystemet.
Vad kostar personlig assistans?
Personlig assistans är kostnadsfri för den som har beviljats stöd. Kostnaden täcks av antingen kommunen eller Försäkringskassan, beroende på hur många timmar assistans som behövs. Dock kan vissa tilläggstjänster eller extra utgifter behöva betalas privat, beroende på avtal med assistansanordnaren.
Jämför assistansbolag med oss
Det kan vara bra att ta kontakt med flera assistansbolag i samband när man ska välja assistansanordnare. Detta för att säkerställa att man får bra samt rättvisa villkor, dessa kan variera mellan assistansbolagen. På assistanscentrum.se kan du enkelt läsa översikter om olika assistansbolag, vill du ha kostnadsfri rådgivning eller få hjälp med att jämföra assistansbolag kan vi även hjälpa dig med detta helt kostnadsfritt.
Sammanfattning
Personlig assistans erbjuder stöd till personer med funktionsnedsättningar som behöver hjälp med grundläggande behov som hygien, klädsel, måltider och kommunikation. Rätt till assistans ges till dem med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar och beviljas genom kommunen eller Försäkringskassan, beroende på behovets omfattning.
Individen kan välja utförare av assistansen, vilket kan vara kommunen, privata assistansbolag eller att vara egen arbetsgivare. Assistansen är kostnadsfri för den enskilde, men vissa tilläggstjänster kan kräva egen betalning. Timbeloppet för assistansersättning har ökat från 284 kronor år 2015 till 332,60 kronor år 2024, vilket bidrar till att täcka kostnaderna för assistansen.