Personlig assistans är ett stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialförsäkringsbalken (SFB). Det är utformat för personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar och syftar till att ge möjlighet till ett självständigt liv och delaktighet i samhället på egna villkor. Här är en översikt om vad personlig assistans innebär, hur man ansöker, vilka fördelar det medför och aktuell statistik.
Uppdaterad: april 2, 2025
Vad är personlig assistans?
Personlig assistans är ett stöd utformat för personer med omfattande funktionsnedsättningar, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Stödet ska täcka administration av assistansen och bemanning av personliga assistenter som hjälper till med grundläggande dagliga behov som att äta, kommunikation, förflyttningar och andra aktiviteter utifrån individens behov.
Målet med stödet är att ge individen friheten att leva ett självständigt liv på sina egna villkor. Personlig assistans kan beviljas av antingen kommun eller Försäkringskassan om du tillhör en av LSS ”personkretsar” vilket innefattar personer med intellektuella funktionsnedsättningar, autism eller andra betydande fysiska funktionshinder.
Personlig assistans (LSS) i vardagen
Hur fungerar personlig assistans?
Först ansöker man hos kommunen eller Försäkringskassan, som bedömer den enskildes dagliga behov – exempelvis hjälp med att äta, på/avklädnad eller förflyttningar. Om man beviljas personlig assistans får man själv välja hur stödet organiseras, antingen via kommunen, ett assistansbolag eller som egen arbetsgivare.
Det vanligaste är att man väljer ett assistansbolag som hjälper till med både ansöka och själva assistansen när man har fått ett beslut men vill man på egen hand sköta sin personliga assistans kan man göra det. Dock kräver detta en del administrativt arbete, därför kan det vara bra att börja med att anlita ett privat assistansbolag för att först få en bättre bild om vad det handlar om.
Många kan känna att det är ett omfattande arbete att sköta allting från ansökningsprocessen till att jämföra och välja rätt assistansbolag, då kan man ta hjälp av en oberoende rådgivare eller assistansförmedling, vi på assistanscentrum.se finns här för att hjälpa er – helt kostnadsfritt utan förbindelser.
Grundläggande behov: Personlig assistans (LSS)
De vanligaste grundläggande behoven enligt LSS för personlig assistans är följande:
Personlig hygien – som att duscha eller borsta tänderna.
Måltider – till exempel att äta eller laga mat.
Kommunikation – för att uttrycka sig eller förstå andra.
Andning – vid behov av andningshjälp.
Förflyttningar – som att ta dig upp ur sängen eller röra dig.
Utöver detta kan personlig assistans även ge stöd vid fritidsaktiviteter, arbetsuppgifter eller resor, beroende på vad man behöver hjälp med, assistansen utformas helt enkelt utifrån individuella behov och önskemål.
Privat/kommunal personlig assistans
Ansvaret för personlig assistans enligt LSS delas mellan kommunen och Försäkringskassan, beroende på hur omfattande era grundläggande behov är:
Mindre än 20 timmar per vecka: Kommunen ansvarar för assistansen.
Mer än 20 timmar per vecka: Försäkringskassan tar över ansvaret.
Kommunen har också ett grundläggande ansvar för tillfälliga behov, som när en assistent är sjuk eller om du behöver stöd under semesterresor – detta säkerställer att den personliga assistansen fungerar smidigt i alla olika situationer som kan uppstå.
Assistansersättning: Schablonbelopp
Assistansersättning är den ersättning som betalas ut för att finansiera personlig assistans. För 2025 har regeringen fastställt ett förhöjt belopp av assistansersättningen, schablonbeloppet är nu 342,60 kr per timme, vilket är en ökning med 3 % jämfört med föregående år.
Detta belopp är avsett att täcka de grundläggande kostnaderna för personlig assistans, inklusive löner och andra omkostnader. I särskilda fall, där det finns mer komplexa behov, kan ersättningen höjas till högst 383,70 kronor per timme. Schablonbeloppet för assistansersättning justeras årligen för att spegla förändringar i ekonomiska förhållanden och kostnader.
Vem har rätt till personlig assistans?
För att få personlig assistans enligt LSS måste man tillhöra en av lagens personkretsar. Det innebär att man har en omfattande och varaktig funktionsnedsättning, detta kan vara följande:
Utvecklingsstörning, autism eller liknande tillstånd.
Betydande och bestående funktionshinder efter en hjärnskada.
Funktionsnedsättning som orsakar stora svårigheter i vardagen.
Dessa villkor avgör om man kan få personlig assistans för att underlätta sitt dagliga liv och leva mer självständigt.
Funktionsnedsättningar som har rätt till personlig assistans enligt LSS
Några av de vanligaste tillstånden som har rätt till personlig assistans enligt LSS är:
Autism – med behov av stöd i kommunikation och rutiner.
Utvecklingsstörning – som kräver hjälp i vardagen.
Det finns även många andra funktionsnedsättningar som ger rätt till personlig assistans, vill ni veta om ni har rätt till personlig assistans? Skicka in ett formulär till oss på sidan ”guide” så hjälper vi er helt kostnadsfritt utan förbindelser.
Hur ansöker man om personlig assistans?
För att ansöka om personlig assistans enligt LSS är det bra om man kontaktar en LSS-handläggare i den kommunen som man bor i för att klargöra om man ska ansöka via kommun eller Försäkringskassan. Därefter påbörjas en utredning där ens dagliga behov bedöms genom intervjuer och hembesök.
Ansökningsprocessen tar vanligtvis 2–6 månader, men kan ta längre tid vid komplexa fall.
Om man beviljas personlig assistans kan man därefter välja mellan att anlita ett privat assistansbolag, bli egen arbetsgivare eller använda kommunens tjänster. Blir man nekad eller får för lite stöd kan man komplettera ansökan eller överklaga beslutet.
Få hjälp med ansökan om personlig assistans
Det är avgörande att ta hjälp av experter inom LSS vid ansökan om personlig assistans. Vissa assistansbolag tar betalt för att hjälpa till med ansökan medans andra erbjuder den kostnadsfritt. Hos oss på assistanscentrum.se får man kostnadsfri assistansrådgivning. Vi ser till att processen går smidigt till och att man får den assistansen man har rätt till, utan att ni ska behöva oroa er.
Hitta rätt assistansbolag
Behöver ni hjälp med personlig assistans? Vi hjälper er att hitta rätt assistansbolag, helt kostnadsfritt utan förbindelser.
Hur många har personlig assistans i Sverige?
För januari 2025 får 13 330 personer assistansersättning från Försäkringskassan, en fortsatt nedgång trots lagändringar 2023 som skulle öka antalet berättigade. Även kommunalt beviljad assistans har minskat, med cirka 13 procent sedan 2020. Totalt sett fortsätter antalet personer med personlig assistans i Sverige att sjunka.
År
Antal personer
2021
13 683
2022
13 380
2023
13 310
2024
13 343
2025
13 330
Den negativa trenden för personlig assistans fortsätter, trots försök att utöka rätten till ersättning. Både statligt och kommunalt beviljad assistans har minskat, vilket tyder på att fler personer står utan det stöd de tidigare haft.
Fördelar med personlig assistans enligt LSS
Personlig assistans enligt LSS har många fördelar och är till för att göra vardagen lättare för individen. Med stödet kan man:
Leva med frihet och själv bestämma över sin dag.
Välja vilka assistenter man vill ha vid sin sida.
Få hjälp som passar precis ens egna behov.
Känna trygghet med samma personer som hjälper till.
Vara med på roliga saker, som att träffa vänner eller gå på bio.
Jobba eller plugga om man vill.
Personlig assistans ger indviden både självständighet och chansen att leva livet på sina egna behov och önskemål.
Sammanfattning: Personlig assistans (LSS)
Personlig assistans är ett stöd enligt LSS som hjälper personer med omfattande funktionsnedsättningar att leva ett självständigt liv. Det innebär hjälp med vardagliga behov som personlig hygien, måltider, kommunikation, andning och förflyttning. Beroende på hur stort behovet är kan man få assistansen beviljad av antingen kommunen eller Försäkringskassan.
Man kan själv välja om man vill ha assistansen genom kommunen, ett privat assistansbolag eller som egen arbetsgivare. Ansökningsprocessen innebär en utredning av behoven och kan ta flera månader. Hos oss på assistanscentrum.se får ni kostnadsfri hjälp med ansökan och hjälp med att komma i kontakt med kvalitetssäkrade assistansbolag.
För att ha rätt till personlig assistans måste man ha en varaktig funktionsnedsättning som innebär att man behöver hjälp med grundläggande behov som personlig hygien, mat och kommunikation. Rätten bedöms av Försäkringskassan enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Vad är beräkningsperioden för personlig assistans?
Beräkningsperioden för personlig assistans är den tidsperiod som används för att bedöma hur många timmar assistans en person har rätt till. Den baseras på individens behov under en viss tidsperiod, ofta en vecka, och inkluderar hjälp med grundläggande behov som personlig hygien, på- och avklädning, måltider och kommunikation.
Vad kostar personlig assistans?
Det kostar inget med personlig assistans enligt LSS, det är ett stöd som finansieras av staten för att hjälpa individen med sitt dagliga behov. Däremot kan assistansbolag ta olika betalt för administration av personlig assistans, därför kan det vara bra att ta kontakt med olika assistansbolag för att hitta det bästa utifrån dina behov och önskemål.