Vad är ALS?
Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är även känd som Lou Gehrigs sjukdom. Det är en allvarlig och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar motorneuronen vilket är nervcellerna i ryggmärgen och hjärnan som styr dina muskler. Motoreuronerna dör gradvis och det leder till nedbrytning av kroppens muskler då signaler inte längre når dem. Normalt sett börjar sjukdomen med en svaghet i form av muskelryckningar, symtomen sprider sig till andra delar av kroppen gradvis.
Personer med sjukdomen ALS upplever till slut svårigheter i att prata, andras och svälja och det är vanligt att sjukdomen förvärras över tid då kroppens förmåga att använda grundläggande funktioner dör. Idag finns det en hel del forskning om ALS men tyvärr har man inte lyckats hitta något botemedel mot sjukdomen.
Istället används läkemedel såsom Edaravone och Riluzol som har påvisat att sakta ner sjukdomens utveckling och lindring av symtom, vilket innebär förbättrad livskvalitet.
Hur börjar ALS?
Koordination
Sjukdomen ALS börjar olika för alla men det är vanligt med svårigheter i koordination, balans eller i vanliga uppgifter som att skriva.
Muskler
Muskelryckningar och att man blir svagare eller upplever stelhet är också en vanlig början på ALS i kombination med brännande känsla som exempelvis brännande fötter som många som får sjukdomen ALS upplever.
Fördelning
Sjukdomen sprider sig gradvis till olika muskelgrupper i kroppen och det är ungefär 90% som är sporadiska samt 10% är kopplade till familjär ALS vilket innefattar genetiska mutationer som C9orf72 och SOD1.
Forskning ALS
Forskare menar på att både genetik och miljö kan påverka risken för ALS och prognoser efter diagnos varierar. Upptäcker man sjukdomen tidigt kan man med större möjligheter bromsa sjukdomen och leva ett bättre liv.
ALS symtom
Symtomen för ALS är vanligtvis tidiga tecken på muskelsvaghet eller koordinationssvårigheter. Det kan visa sig som svårigheter i att klara av vardagliga uppgifter såsom att greppa olika föremål eller att gå. Det är även vanligt att ens motorik försämras, man får talsvårigheter och även balansrubbningar.
Här kommer de vanligaste symtomen för ALS:
- Muskelstyrka & koordination
- Förändring i motorik
- Talsvårigheter
- Balansproblem
Vanligtvis påverkar inte ALS funktioner såsom känsel eller syn som vid MS, kognitiva förändringar är inte hella vanligt i tidigt stadie av sjukdomen. Det är bra att vara medveten om symtom för ALS så att man kan påbörja behandling och rehabilitering tidigt för att säkerställa ett bättre liv.
Diagnos och behandling för ALS
Här går vi igenom diagnos och behandling för sjukdomen ALS:
Diagnos ALS
Det är vanligt att man kommer fram till diagnosen ALS genom att utesluta andra sjukdomar med liknande symtom. Elektromygrafi (EMG) och Magnetresonanstomografi (MRI) är vanligt undersökningar som används för att bedöma muskel och nervaktiviteten. Neurologer utför omfattande klinisk bedömning vilket inkluderar en detaljerad medicinsk historia och fysisk undersökning för att kunna fastställa diagnosen.
Behandling ALS
Botemedel har man ännu inte lyckats hitta mot ALS men det finns däremot läkemedel som vi tidigare nämnde med namn Riluzol och den verkar genom att sänka nervcellernas aktivitet. Edaravone funkar också mot oxidativ stress och kan förlänga både livslängden och livskvalitet. Forskare strävar ständigt efter att utveckla och hitta nya behandlingsmetoder såsom läkemedel, kliniska prövningar och terapier.
Orsaker till ALS
Man har fortfarande inte lyckats hitta någon specifik orsak för sjudomen ALS men man har funnit potentiella faktorer som tros ha en koppling till sjukdomen.
Familjär ALS
Genetiska mutationer i oss som SOD1 och C9orf72 är kända för att vara kopplade till vad man kallar familjär ALS.
Miljöorsaker
Miljömässiga faktorer kan också spela en stor roll har studier visat, exempelvis har det visats att miljö med miljötoxiner, tungmetaller och intensiv fysiskt aktivitet inte är en bra ALS miljö då det kan utveckla sjudomen.
Kombination
Det är högst troligt att det ena inte utesluter det andra utan att det snarare handlar om en kombination av många orsaker som bidrar till sjukdomen Amyotrofisk Lateralskleros (ALS).
Livslängd ALS
Livslängden efter att man fått en ALS diagnos varierar beroende på sjukdomens utveckling samt andra faktorer. Genomsnittligt är livslängden för ALS mellan 2 till 5 år men en del personer med sjukdomer kan leva längre speciellt om man får diagnosen tidigt med en bra behandling.
ALS prognos
Prognosen för ALS kan påverkas av hur snabbt sjukdomen utvecklas och vilken typ som förekommer samt hur behandlingen kontrollerar symtomen. Tidig diagnos och behandling är avgörande för att kunna förlänga livet med ALS och förbättra livskvaliteten.
ALS rehabilitering och livskvalitet
Det finns många delar av hanteringen av ALS och en av dessa är rehabiliteringen, i denna fokuserar man för att bibehålla funktion och rörlighet.
Als fysioterapi
ALS fysioterapi är en vanlig rehabiliteringsform och innefattar olika steg:
Styrketräning
Fysioterapi för ALS är för att bevara sina muskler och rörlighet i kroppen. Det uppnås i kombination av flera olika övningar, vilket inkluderar styrketräning med lättare vikter eller med motståndsband för att stärka muskler i armar och ben.
Stretching
Regelbunden stretching kan användas för att motverka stelhet och för att få en bättre muskelrörlighet.
Balans och andning
Utöver styrketräning och stretching kan man även förbättra balans genom balansövningar och balansplattor, något som även är bra att träna är andningsövningar speciellt diafragmatisk andning vilket stärker andningsmusklerna som förbättrar andningsfunktionen i kroppen.
Sammanfattning fysioterapi för ALS
Genom att kombinera och anpassa dessa övningar till personer med ALS kan fysioterapi effektivt leda till ett bättre liv.
Hur är det att leva med ALS?
Det innebär både fysiska och känslomässiga motgångar och utmaningar i vardagen, idag får man däremot mycket statlig hjälp i form av personlig assistans via LSS och det finns mycket medicin och behandlingar som bromsar sjukdomen ALS.
Personlig assistans
Man får tillgång till personlig assistenter som hjälper en med det vardagliga som man inte klarar av att göra på egen hand såsom slänga sopor, matlagning, shopping, städning och andra vardagliga aktiviteter som exempelvis träning.
Behandlingar
Idag finns det en hel del behandlingar för ALS samt medicin som gör att man kan bromsa sjukdomen så att man kan leva ett kvalitativt liv, men det är ändå en stor omställning och påverkar en både fysiskt och psykiskt.
Assistansbolag för ALS
Det finns många assistansbolag på den svenska marknaden och därför kan det kännas svårt att välja. Idag finns det flera assistansbolag som specialiserar sig på kunder med ALS med kompetent personal som innehar utbildning.
Hos oss kan du enkelt jämföra anordnare för personlig assistans för ALS, klicka vidare här för att komma vidare till våra guide och fyll i ett formulär så hjälper vi dig att jämföra samt att välja rätt assistansbolag utifrån ditt behov. Det är helt kostnadsfritt utan förbindelser att jämföra och få rådgivning hos oss på assistanscentrum.se.
ALS eller MS: Vad är skillnaden?
Både ALS och Multipel Skleros (MS) är neurologiska sjukdomer som påverkar kroppens centrala nervsystem men de skiljer sig avsevärt i sin utveckling och i sina effekter.
Amyotrofisk lateralskleros
ALS är en mer progressiv sjukdom som ledder till snabbt försämring av motoriska funktioner medans MS ofta har varierande progressioner med perioder av försämring och förbättring. Sjukdomen ALS påverkar motorneuroner och det resulterar i första hand muskelsvaghet och atrofi.
Följande påföljder har sjukdomen ALS:
- Muskelstyrka och koordination
- Motoriska förändringar
- Tal- och språkproblem
- Balans- och gångproblem
Multipel Skleros (MS)
MS är påverkar mest det centrala nervsystemet i kroppen genom att immunförsvaret angriper myelinet, detta leder till olika neurologiska symtom.
Följande påföljder inkluderas av sjukdomen MS:
- Muskelstyrka och koordination
- Sensoriska förändringar
- Motoriska förändringar
- Kognitiva förändringar
- Tal- och språkproblem
- Balans- och gångproblem
- Syn- och hörselstörningar
- Koordinationsproblem
Vill du läsa mer om sjukdomen Multipel Skleros kan du klicka dig vidare här.
Sammanfattning av ALS
Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en allvarlig och progressiv neurologisk sjukdom som påverkar motorneuronen, vilket leder till gradvis muskelsvaghet, förtvining och förlust av motoriska funktioner. Sjukdomen kan börja med tecken som muskelryckningar, svaghet, eller svårigheter med tal och balans, och kan ofta misstas för mindre allvarliga tillstånd vilket kan fördröja diagnosen.
Orsaken till ALS är fortfarande inte klar, men både genetiska mutationer och miljöfaktorer kan spela roll. Diagnosen ställs normalt genom att utesluta andra tillstånd med hjälp av EMG och MRI. Det finns inga botemedel för ALS, men behandlingar som Riluzol och Edaravone kan bromsa sjukdomens progression och lindra symtomen.
Livslängden efter diagnos varierar, men den genomsnittliga överlevnadstiden är mellan 2 och 5 år. Rehabilitering spelar en central roll i att hantera ALS, med fysioterapi, ergoterapi och talterapi som viktiga komponenter. Anpassningar i hemmet och emotionellt stöd är också avgörande för att förbättra livskvaliteten.
Kända personers erfarenheter av ALS har bidragit till ökad medvetenhet och förståelse för sjukdomen. När man jämför ALS med multipel skleros (MS), framträder skillnader i sjukdomarnas progression och påverkan. ALS är mer progressiv och leder till snabbare försämring av motoriska funktioner, medan MS kan ha en mer varierande förlopp med perioder av förbättring och försämring. Sammanfattningsvis är ALS en komplex sjukdom som kräver omfattande vård och stöd, samt fortsatt forskning för att förbättra behandlingsalternativ och förståelse.